Houslový koncert

BOHUSLAV MATOUŠEK – housle

PETR ADAMEC – klavírní doprovod

Bohuslav Matoušek se narodil v Havlíčkově Brodě. Hře na housle se začal učit v pěti letech u profesora Z. Němce a jeho studentem zůstal až do svých osmnácti. Od třinácti let také dojížděl do Prahy na soukromé hodiny k profesoru J. Pekelskému. Několikrát se zúčastnil celostátní houslové soutěže Jaroslava Kociána v Ústí nad Orlicí a pokaždé také zvítězil (1962 absolutní vítězství, 1963 a 1966 laureát soutěže). Po maturitě studoval HAMU v Praze. V roce 1969 se poprvé zúčastnil mistrovských kurzů u Arthura Grumiauxe v Curychu, jejichž úspěšné absolvování mu vyneslo pozvání i v dalších osmi letech. Již ve svých jednadvaceti letech vystoupil poprvé na festivalu Pražské jaro s orchestrem České filharmonie. Dva roky poté získal v mezinárodní soutěži téhož festivalu 1. cenu. V roce 1977 přišlo pozvání k japonskému Yomiuri Nippon Symphony Orchestra kde dva a půl roku působil jako koncertní mistr a sólista pod taktovkou významných dirigentů - Zubin Mehta, Leonard Bernstein, Mstislav Rostropovič aj. Po návratu z Japonska se stal primáriem Stamicova kvarteta, v němž působil 15 let a nahrál s ním přes 60 CD. V současnosti se Bohuslav Matoušek věnuje jak dráze sólového a komorního hráče tak i pedagogické činnosti.

Již od dob studií spolupracuje se svým stálým klavírním partnerem Petrem Adamcem. Společně natočili kompletní dílo Bohuslava Martinů pro housle a klavír. Tento projekt získal několik prestižních ocenění v USA i Evropě. Je jedním z mála držitelů prestižní stříbrné medaile Nadace Bohuslava Martinů vedle Rafaela Kubelíka, Rudolfa Firkušného, Christophera Hogwooda, či Magdaleny Kožené.

Petr Adamec vystudoval pražskou konzervatoř a následně AMU v Praze. Během studia začal s výukou klavíru na vojenské hudební škole v Roudnici n. L. Od roku 1970 se stal pedagogem na pražské konzervatoři a od roku 1972 vyučuje také na AMU. Již od konzervatoře spolupracuje s houslistou Bohuslavem Matouškem.  V současné době se téměř výhradně zaměřuje na umělecké partnerství s houslisty Bohuslavem Matouškem a Václavem Hudečkem.

www.bohuslavmatousek.cz

Program:  W. A. Mozart, L. van Beethoven, B. Martinů, A. Dvořák, B. Smetana                                      Vystoupení se uskuteční v rámci cyklu koncertů Kruhu přátel hudby.

Generální partner – Rathgeber, k. s.

Zobrazit kalendář akcí