Petice proti opakovanému rušení nočního klidu v Bystřici nad Pernštejnem

Petice proti opakovanému rušení nočního klidu v Bystřici nad Pernštejnem

Dle zákona číslo 85/1990 Sb. o právu petičním ve znění pozdějších předpisů

Text petice:

My, níže podepsaní občané města Bystřice nad Pernštejnem, prostřednictvím této petice žádáme o důslednou a permanentní kontrolu dodržování nočního klidu od 22:00 do 06:00 hodin dle novely zákona o přestupcích č. 204/2015 Sb. ze strany Policie ČR. Dále požadujeme po MÚ Bystřice nad Pernštejnem rozmístění kamer se záznamovým systémem (CCTV), které budou napojeny na centrální pult místního oddělení Policie ČR, zejména v ulicích Pod Kaštany a Koželužská, kde dochází k soustavnému rušení nočního klidu, vandalismu a ničení městského mobiliáře (odpadkové koše, kontejnery, atd.). Dále žádáme o doplnění světelných zdrojů a nastavení na režim svícení o víkendech, a to po celou noc ve zmíněných ulicích.

Na začátku května vznikla občanská iniciativa, která v souvislosti s tím, co se na Starém Městě děje již po velmi dlouhou dobu o víkendech v nočních hodinách, zejména v oblasti mezi dvěma nočními kluby (nechci je jmenovat), která by chtěla vyzvat vedení Města Bystřice nad Pernštejnem a místní oddělení Policie ČR ke zvýšené činnosti a instalaci kamerového systému viz text petice.

V první fázi jsme oslovili občany ulic Pod Kaštany, Koželužská, Bočkova a Kostelní, aby svým podpisem vyzvali zmíněné orgány k činnosti. Na přiložené katastrální mapě můžete sami posoudit, jak je toto téma pro ně palčivé a aktuální (žlutě zvýrazněné domy/občané se podepsali pod zmíněnou petici).

Ve druhé fázi bychom chtěli vyzvat i ostatní občany města Bystřice nad Pernštejnem, aby se k petiční akci připojili, pokud je toto téma také trápí. Petice bude umístěna do poloviny měsíce června v prodejně DH Optika, Masarykovo náměstí 18 (naproti poště).

Absolvoval jsem bezpočet rozhovorů s občany zmíněné oblasti a vyslechl jsem si mnoho historek a zážitků. Dále jsem zaregistroval i jistou míru rezignace, ale chtěl bych se zeptat proč? Proč si zvykat a rezignovat na ustavičné rušení nočního klidu, na převrácené popelnice a kontejnery, zničené fasády, rozkopnuté vchodové dveře a zídku u vchodu do domu, pomočené dveře a zádveří, vytrhané stromky a rostliny z předzahrádek, atd.?

Při rozhovorech s Vámi zazněly i návrhy na jistou domobranu v této oblasti, ale opět se ptám proč? Máme přece represivní složku placenou z našich daní (Policii ČR), jejíž příslušníci berou pravidelný plat za to, že garantují dodržování zákonu a pořádku v našem městě. Podle mne a podle mnoha dalších to tak v Bystřici nad Pernštejnem není. Touto peticí bychom chtěli apelovat na policii, aby začala důsledně trestat zjevné porušování zákona nejenom ve zmíněné oblasti, ale v celém našem městě.

Výzvu bych zakončil svým nedávným osobním zážitkem, kdy jsem si dovolil upozornit provozovatele rychlého občerstvení pod kostelem na to, že chodník není dimenzován na jeho cca 3,5 tunovou dodávku, kterou obvykle parkuje na chodníku. Zmíněný cizinec nelenil objet celé náměstí, aby mě dostihl a ústně konfrontoval. Vyměnili jsme si své názory na zmíněné téma, ale musím přiznat, že měl v jedné věci pravdu. Ptal se mne lámanou češtinou, proč dělám práci, která mi nepřísluší. Proč řeším věci, které má řešit policie.

Vážení občané, pokud jste svědky porušení zákona ohledně nočního klidu, atd. neváhejte a ihned volejte místní oddělení Policie ČR (telefon na místní oddělení je 974 282 701).

Na závěr bych chtěl poděkovat všem občanům, kteří se nebáli jít „s kůží na trh“ a otevřeně vyjádřili svůj názor. Je třeba si uvědomit, že jsme si v dané, dříve klidové, lokalitě postavili/opravili domy za cenu celoživotní investice, která je nyní devalvována pochybným profitem provozovatelů nočních klubů. Budu se opět ptát, co tento profit našemu městu přináší. Máte-li podobné zážitky, nebojte se je zveřejnit, a dodat tak odvahu ostatním.

autor petice Martin Bárta

Zobrazit kalendář akcí