Šmejdi nekončí, zkoušejí zdraví

Šmejdi, tedy podvodní prodejci různého zboží, své aktivity neomezili. Možná už neprodají tolik vysavačů, nádobí a dalšího zboží pro domácnost, zato se víc zaměřují na to, co je nejcennější – zdraví.
Na zdraví totiž záleží každému. A tak šmejdi nyní lidem telefonují, oznamují výhru v soutěžích o zboží zdravotnického či lékárenského charakteru, do kterých se oslovení nepřihlásili. Zvou  do nových zdravotnických poboček, kde jsou „naprosto úžasné“ přístroje. Řadu z nich si pak může ten, kdo na to skočí, odnést za velké peníze domů, ač mu budou naprosto k ničemu.
Koncem minulého roku vyšla ve Sbírce zákonů novela č. 378/2015 Sb., kterou se mění zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, a některé další zákony.
Prodávající, který v rámci organizované akce podle § 20 odst. 2 prodává výrobky nebo poskytuje služby, nesmí během této akce nebo před uplynutím lhůty sedmi dnů od uzavření smlouvy požadovat ani přijmout plnění odpovídající kupní ceně nabízeného výrobku nebo služby anebo její části. Zákaz uvedený v předchozí větě se vztahuje i na zálohu na uhrazení ceny nebo jakýkoliv jiný poplatek. Mezi změny, které platí od začátku února, patří i možnost mimosoudního řešení spotřebitelských sporů, která je nově upravena přímo v zákoně o ochraně spotřebitele § 20b.

Zobrazit kalendář akcí